Bio Terilekst

Terilekst is een naam die Dennis van der Meijden dankt aan zijn rustige aura. Hij heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis binnen de Nederlandse hiphop. Na zijn eerste wapenfeit Voor de Medevens in 1999 stond hij in 2001 als gelegenheidsduo met Spacekees in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Daar bleef het niet bij: in 2005 dropten ze samen het album Spacekees & Terilekst, een album waar Terilekst op rapt en waarvoor hij tevens de beats produceerde. Op dit album stond ook Ik Wil Een Meisje, de hit die zingen over het willen van meisjes voor altijd zou veranderen.
lees meer...

Beats van Terilekst klinken zoals hiphop bedoeld is; ze staan bol van de liefde voor samples, kicks en snares, maar hebben altijd een eigen geluid. Dit werd nogmaals duidelijk op het volledig door Terilekst geproduceerde solo­debuut van Jiggy Dje in 2006, getiteld Noah’s Ark (naar het gelijknamige label, en andersom). Voor de beats van dit album gebruikte Terilekst grotendeels samples afkomstig van Nederlandse platen, met uitzondering van single Blauw Bloed, een nummer dat inmiddels gerust als Nederlandse hiphopklassieker bestempeld mag worden. De twee hebben een sterke muzikale chemie, en later zou Terilekst ook het leeuwendeel produceren van Jiggy’s tweede solo­album De Ark De Triomf.

Ook vormt Terilekst samen met Jiggy Dje en Tenshun de formatie Kohfie Konnect, het collectief waarmee hij in 2008 HETISZOVER uitbracht. Voor dit album leverde Terilekst rauwe, funkvolle beats die pasten bij het geluid dat de groep definieert. (Het geluid van echte echte echte echte echte echte echte echte hiphop, that is.)

Ook buiten deze albums heeft Terilekst zich muzikaal doen gelden. Zo maakte hij soundtracks bij films als Fatcap Express van regisseur Danny ‘Kas’ Stolker en Lowrey van Brian Elstak, produceerde hij voor Extince de track 5% (waarop ook MC Miker G te horen is) en rapte hij in het Duits mee op Euro Express. Recenter produceerde hij de officiele remix van Anouk’s Three Days In A Row en produceerde hij oa. Sepia en Morgenland voor de Vlaamse rappers Safi en Spreej. De creativiteit van Terilekst blijft niet beperkt tot muziek alleen, zo is hij ook visueel bezig als illustrator, animator en vormgever. Nu ook weer voor zijn eigen instrumentale debuutalbum Turquoise.

Turquoise is ontstaan nadat Terilekst vanuit een erfenis ineens een aantal vintage instrumenten tot zijn beschikking kreeg. Dit resulteerde in veel experimenteren en nachtenlang opnames maken. Met wat bijdragen van een handjevol instrumentalisten ontstond een compleet nieuwe sound. Misschien wel meer dan ooit omdat hij nu voor het eerst zichzelf is gaan samplen. Sample inception galore.

Turquoise is in april 2016 gereleased door Noah’s Ark ism Redrum Recordz.

Boek Terilekst