Tribute To N.W.A in het Concertgebouw Amsterdam

Na het succes van het eerste hiphopconcert Jazzmatazz 25 in Het Concertgebouw komt er een nieuwe editie in 2019.  Op 26 november verschuift de focus van de invloed van Jazz op Hiphop naar lange en diepe relatie tussen Hiphop en Funk.

In 1988 kwam het album “Straight Outta Compton” uit met onversneden Westcoast Rap. De boodschap van dit debuut van NWA trok in eerste instantie de aandacht maar zeker zo belangrijk was de productie en de muziek van producer Dr. Dre, die putte uit een schat aan onverwoestbare obscure funkgrooves uit de jaren ‘70 die de basis vormden van het muzikale gebouw van de plaat. Op deze fundering konden iconische rappers Eazy-E, Ice Cube en MC Ren hun woorden op rijm laten rollen en hun krachtige raps laten horen. De scratches van DJ Yella voegden een extra dimensie toe aan de muziek.

Elementen en muzikale onderdelen uit zeldzame funk singles als ‘Express Yourself’ van Charles Wright, ‘Funky Worm’ van Ohio Players en ‘The Message’ van Brass Construction vormden de gesamplede muziek onder de sterke tracks van NWA. Tevens was dit album de geboorte van het typerende funky geluid van de Amerikaanse Westcoast die enkele jaren later met albums van Dr. Dre en Snoop Doggy Dogg tot bloei zou komen onder de naam G-Funk. Dit genre was de soundtrack van de straten van Los Angeles in de jaren ’90 en een dominante stroming in de populaire muziek tot de dag vandaag.

De geschiedenis van deze legendarische rapgroep werd in 2015 verfilmd in de succesvolle speelfilm “Straight Outta Compton’’

Een avond vol levendige funkgrooves en met onder andere Brainpower, Re:freshed Orchestra, Def P (Osdorp Posse), E1 Ten (GOTCHA!), Mani aka. Mocromaniac, MC Melodee, Pink Oculus, Rudeboy (Urban Dance Squad) en Sugacane